Portret

Een tijdje terug vroeg één van de deelnemers aan mijn project “vaders en zonen” of ik ook een foto van de tatoeage op zijn arm wou maken. Waarom niet: ik was er toch. En ik vind het toch wel leuk om af en toe eens wat anders vast te leggen.

Hier een kleine foto van de tatoeage, de grote versie is hier te vinden.

Met het resultaat was ik en ook de eigenaar van de arm en tatoeage best wel tevreden. Met zijn toestemming heb ik hem op mijn website geplaatst, waarbij ik me nog afgevraagd wat voor soort foto dit nou is. Zou dit als portret te kwalificeren zijn. Daarom eerst maar eens in de Van Dalen (nee, geen familie) de definitie van portret opgezocht. En dat is:

  1. geschilderde, getekende of gefotografeerde afbeelding van een mens
  2. beschrijving, uitbeelding met woorden
  3. persoon: wat een vervelend portret

Nou voldoet persoon in kwestie in het geheel niet aan de definitie onder 3. Wel vind ik zelf dit een gefotografeerde afbeelding van een mens. Want deze tatoeage is onderdeel van de mens, het is een wezenlijk onderdeel geworden van de mens, de mens is herkenbaar aan deze tatoeage.

Kortom: de foto staat onder de portretten. Dit doet mij ook weer denken aan een workshop portretfotografie die ik een aantal jaren geleden volgde en waarbij wij in eerste instantie ook bezig waren elkaars hoofd op de foto te zetten. Nadat degene die de workshop ons erop wees dat je bij een portret moet proberen om de mens achter het gezicht te fotograferen, maakten wij de betere portret foto’s. Conclusie: soms is weglaten beter, less is more (sometimes)