Every body is beautiful!

Deze serie is bedoeld om te laten zien dat elk lichaam mooi is. Een (weliswaar klein) protest tegen het schoonheidsideaal dat voorbij komt in allerlei (social) media. Een ideaal dat door computermanipulatie (bijna) niet haalbaar is. Met een negatief zelfbeeld tot gevolg en ook met andere negatieve gevolgen zoals fat-shaming. Een term die Google translate vertaalt naar “vette schande”. Alsof het een schande is rond te lopen met het lichaam waarmee je geboren bent.

Love yourself

Het model heeft enige tijd geleden vanwege medische redenen een maagverkleining gehad. Ondanks dat ze ruim 40 kilo is afgevallen, nu een gezond BMI heeft en weer als gezond door het leven gaat, heeft ze toch nog regelmatig last van een negatief zelfbeeld. Ze werd en wordt nog steeds geconfronteerd met de vooroordelen die veel mensen hebben over dikke mensen en ziet ze zichzelf niet als ze nu is. In haar hoofd is ze nog steeds die dikke onzekere vrouw terwijl haar spiegelbeeld iets anders laat zien.
Met een maagverkleining wordt je aan je maag geholpen, niet aan je mindset.

 

You know my name but not my story

Het model voor de tweede fotoshoot van deze serie lijdt aan het marfansyndroom. Bij het marfansyndroom is het bindweefsel minder sterk. Bindweefsel geeft steun aan allerlei organen in het lichaam. Daarom kan dit syndroom gevolgen hebben voor het skelet, de ogen, het hart, de bloedvaten, de ogen en het skelet.

Zij (omwille van privacy noem ik haar naam niet) heeft hierdoor een misvormde rug en borstkas. Ook heeft ze hartproblemen. Tijdens de koffie verteld ze, in korte bewoordingen, dat ze door deze aandoening haar moeder is verloren toen ze 16 jaar was en dat zij toen het gezin draaiende moest houden. Zo heeft ze noodgedwongen leren aanpakken. De littekens op haar lichaam zijn de stille getuigen van de operaties die ze heeft moeten ondergaan. Haar zus heeft de aandoening ook. Haar broer had het ook. Had, want hij is op jonge leeftijd overleden. Verder verteld ze dat ze 5 jaar geleden borstkanker heeft gehad met een borstamputatie tot gevolg.

Ondanks dit alles komt ze op mij opgewekt over. Ze verteld met humor en is heerlijk nuchter. Ze is absoluut nog niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten, want dat kan ze altijd nog zegt ze. En ondanks haar lichamelijke beperkingen, kijkt ze liever naar wat ze nog wel kan dan naar wat ze niet kan. Hoewel ze zichzelf niet graag in de spiegel ziet, heeft ze zich toch opgegeven voor een fotoshoot in het kader van “every body is positive”. Zodat toch meer mensen over haar verhaal te weten kunnen komen.

 

Dit zijn de eerste foto’s in de serie “every body is positive”. Met deze foto’s heb ik geprobeerd de schoonheid die in ieders lichaam huist weer te geven.

Het idee is om de serie verder uit te breiden met meer foto’s van vrouwen, mannen, wat voor gender dan ook. Lang, kort, dik, dun, licht, donker. Heb je interesse? Neem dan contact op via het contactformulier.